Sąsiedzi wspólnie tworzą miejsce spotkań na Osiedlu Ogrody w Łaskarzewie.

Nasze Stowarzyszenie udzieliło wsparcia dla grupy nieformalnej Sąsiedzi z Osiedla Ogrody w Łaskarzewie w procesie uzyskania dotacji z programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich FIO Mazowsze Lokalnie w 2019 roku na realizację projektu „Sąsiedzi wspólnie tworzą miejsce spotkań na Osiedlu Ogrody w Łaskarzewie”. Stowarzyszenie CIA podjęło się wsparcia projektu w charakterze instytucji wspierającej inicjatywę mieszkańców Osiedla Ogrody w Łaskarzewie.

Głównym założenia projektu to:

Chcemy wspólnymi siłami wybudować drewnianą altankę na nowo tworzonym placu zabaw na Osiedlu Ogrody w Łaskarzewie (nowe działki). Altana będzie miejscem spotkań i integracji wszystkich mieszkańców naszego Osiedla tych młodszych jak i starszych. Dodatkowo zorganizujemy dwa spotkania integracyjne w postaci pikników rodzinno-osiedlowych dla mieszkańców Łaskarzewa. Pierwszy piknik będzie zorganizowany z okazji otwarcia placu zabaw a drugi planowany jako cykliczny coroczny piknik z okazji Dnia urodzin Osiedla Ogrody. Będzie to pierwsze tego typu wydarzenie na naszym Osiedlu i w Łaskarzewie, gdzie mieszkańcy będą organizować samodzielnie wydarzenia na swojej tzw. dzielnicy. Chcemy postawić altanę na działce należącej do Miasta Łaskarzew zlokalizowanej na naszym Osiedlu Ogrody, która położona jest w zacisznym miejscu tak jak całe Osiedle lecz dogodnej lokalizacji miasta. Zdecydowana większość prac związana z przygotowaniem działki do postawienia altany została już wykonana ponieważ na tej samej działce Urząd Miasta Łaskarzew przy znaczącym sąsiedzkim zaangażowaniu mieszkańców Osiedla buduje plac zabaw dla dzieci.

Budowa altany przez mieszkańców Osiedla Ogrody w Łaskarzewie. Budowę altanę dofinansowano w ramach projektu „Mazowsze Lokalnie uruchamia energię społeczną” realizowanego przez Stowarzyszenie Europa i My, Stowarzyszenie BORIS oraz Stowarzyszenie SOKiAL w ramach programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich z udziałem wkładu własnego mieszkańców Osiedla Ogrody w Łaskarzewie.

Stowarzyszenie Centrum Integracyjno Animacyjne
ul. Alejowa 13, 08-450 Łaskarzew
(II piętro budynek OSP Łaskarzew)

Marek Kusak, tel. 602 716 492

e-mail: stowarzyszeniecia@gmail.com

Wpisy powiązane

Aktywne lato z Sąsiadami w altanie na Osiedlu Ogrody w Łaskarzewie.

Stowarzyszenie Centrum Integracyjno Animacyjne podpisało wspólnie z Sąsiadami z Osiedla Ogrody w Łaskarzewie umowę o mikrodotację na kwotę … Czytaj dalej